menu
news
Marinko Sudac with the Paris gallerist Natalie Seroussi. Beyeler Foundation, Basel
16. June 2022
 
Marinko Sudac with Evan Spiegel, Founder of Snapchat. Art Basel, Basel
14. June 2022
 
Marinko Sudac with Susanne Paech, wife of the artist Herbert W. Franke (b. 1927) in his studio. Munich, Germany
13. June 2022
 
Exhibition opening | Bosch+Bosch Group. Marinko Sudac Collection
Museum of Art Olomouc, Olomouc, Czech Republic
03. June 2022

From yesterday's opening of the "Bosch+Bosch Group. Marinko Sudac Collection" at the Olomouc Museum of Art, Olomouc, Czech Republic.

Following the great success of the 2019 retrospective of the Bosch+Bosch Group (1969-1976) at the Ludwig Múzeum in Budapest, the exhibition project continued in Olomouc.

 
essays
Želimir Koščević, Mali prilog razumijevanju nadrealizma [CROATIAN]
16. February 2021

Ako se zanemari globalna slika svijeta koja sve više i više poprima nadrealni oblik, čak tri velike izložbe posvećene nadrealizmu što su od početka ove godine otvorene u svijetu (Metropolitan muzej, New York, “Surrealism: desire unbound”; Muzej moderne umjetnosti Centar G. Pompidou, Paris, “La révolution Surréaliste”; Kunsthaus, Zürich, “Sade/Surreal!) nedvosmisleno pokazuju kako nadrealističko poglavlje suvremene umjetnosti prošlog stoljeća uopće nije završeno. Ono će zacijelo još dugo vremena biti u središtu pažnje stručnjaka, a i intelektualnog polusvijeta i građanskih konvertita koji drugu stranu vlastite svijesti pažljivo, kao mačak svoje govno, skrivaju od javnosti prakticirajući istodobno u mraku svoje razne socijalne, ekonomske, političke i seksualne perverzije.

 
Želimir Koščević, Jimmie Durham / Zapisano u kamenu [CROATIAN]
16. February 2021

Jimmie Durham pisac, pjesnik i umjetnik, rođen je 1940 u Washingtonu (Arkansas). Durham pripada onoj kontroverznoj grupaciji umjetnika–čarobnjaka druge polovine 20. st. koji su iz temelja izmjenili moderno poimanje umjetnosti, razumijevanje njene pozicije u najširem socio–kulturnom kontekstu i njeno kritičko vrednovanje. U početku, ta je grupacija umjetnika–čarobnjaka ignorirana, zatim — činjenično neizbježna — marginalizirana i getoizirana, da bi na kraju, sada i u današnje vrijeme, stekla zasluženo priznanje za zasluge u ispravljanju grešaka moderne povijesti, povijesti umjetnosti i pripadajuće joj teorije i kritike.

 
Želimir Koščević, Hrvatski ratni plakati [CROATIAN]
15. February 2021

Uzimajući u obzir dugu i bogatu tradiciju grafičkog dizajna, očekivali bi da su hrvatski dizajneri plakata sposobni nositi se sa situacijom rata koji je u tijeku. Ipak hrvatski umjetnici i dizajneri pokazali su se poptuno nespremnim.

U ovom trenutku nije jednostavno raspravljati o tako delikatnoj materiji kao što je grafički dizajn. Rat dotiče svakog, čak i sada, dok pišem ovaj članak za “Affiche”, moje su emocije prožete slikama rata, pričama izbjeglica i bijedom koju gledam oko sebe. S druge strane, sama činjenica da sam uopće sposoban pisati — štoviše o grafičkom dizajnu i ratnim plakatima u Hrvatskoj — i da mogu organizirati fotografiranje izabranih plakata te s fotografima razgovarati o njihovim fotografijama, daje mi puno pozitivne energije i optimizma. To je kontekst. Fotografije će ispričati ostalo.

 
Želimir Koščević, Oskar Schlemmer – bilješke uz stotu godišnjicu rođenja [CROATIAN]
11. February 2021

Da fenomen Bauhausa uopće nije zatvoreno poglavlje umjetnosti 20. stoljeća, te da se ideja i ostvarenja ove jedinstvene umjetničke škole ne mogu promatrati kao dovršena povijesna i umjetnička cjelina, svjedoči nesumnjiv suvremeni interes, kako za školu u cjelini tako i za one ljude koji su je stvorili. U toku petnaest godina svoga postojanja, od svog začetka u Weimaru 1919. godine, zenita u Dessau i njenog zatvaranja u Berlinu odmah po dolasku nacista na vlast, Bauhaus je bio u žiži evropskih avangardnih pokreta i tendencija, a eksodus bauhausovaca po svijetu nakon 1933. godine rezultirao je plodnom disperzijom bauhausovskih ideja po cijelom svijetu, koje još i dandanas svojim kreativnim i imaginativnim potencijalom zaokupljaju generacije umjetnika koji se te kobne 1933. godine još nisu ni rodili. 

 
documentation
Youth Forum, Subotica
1969 - 1976
 
Matko Meštrović - Piero Dorazio
correspondence
1963
 
"Studio G" - exhibitions organized by the Gorgona group
1961 - 1963