menu
As soon as I open my eyes I see a film. Experiment in the art of Yugoslavia in the 60’s and 70s
Museum of Modern Art, Warsaw, Poland
25. April 2008 - 22. June 2008

OFFICIAL WEBSITE


curator: Ana Janevski


Novi Muzej moderne umjetnosti u Varšavi odabrao je započeti svoj izložbeni program ovom izložbom iz dva razloga. Njegova je primarna zadaća zabilježiti i istražiti umjetničku scenu regije nazvane Istočna Europa, Srednja Europa, bivši Istočni blok ili, najnovije, "nova Europa":

Drugo, razvoj likovne umjetnosti u Jugoslaviji u 60-ima i 70-ima nije bio odvojen oblik radikalnog redefiniranja umjetničkog prostora koji je karakterističan za ovo izrazito zanimljivo razdoblje u povijesti. Umjetnost je krenula na putovanje u stvarnost izvan granica studija i galerija u pokušaju da što bolje reagira na događanja u svijetu.

Jugoslavija, jedinstven društveno-politički entitet, i sama jedna eksperimentalna federacija vezana internacionalizmom, postala je plodnim tlom za potpuno novu umjetničku praksu. Okidač za izložbu bila je refleksija na fenomen eksperimentalnog filma koji se razvio u amaterskim kinematografskim klubovima u 60-ima u Zagrebu, Beogradu i Splitu. Eksperimenti u filmu i umjetnosti. kao i interakcije između tih područja daju novo gledište preko kojeg možemo istražiti radikalne promjene u umjetničkom izričaju i ponašanjima. Citat Tomislava Gotovca odabran je kao naslov izložbe kako bi ukazao na predvodničku ulogu u stvaranju umjetnosti i filma, u eksperimentalnim filmskim strategijama i novim formatima u likovnim umjetnostima, kao i na svjesnost o ne-metaforičkom i anti-narativnom karakteru suvremenog umjetničkog jezika.

Izložba želi dati okvir za novu radikalizaciju vizualnog koda i pojave novih umjetničkih formi u 70-ima u Jugoslaviji - od videa do korištenja tijela umjetnika, od redefiniranja izložbenih strategija i koncepata do intervencija u javnim prostorima, sve to konačnog napuštanja granica između umjetnosti i života.


Umjetnici:

Marina Abramovic, Dimitrije Basicevic Mangelos, Crveni Peristil, Attila Csernik, Radomir Damnjanovic Damnjan, Braco Dimitrijevic, Nusa & Sreco Dragan, Ivan Ladislav Galeta, Gorgona Group, Tomislav Gotovac, Group of Six Artists, Zlatko Hajdler, Sanja Ivekovic, Julije Knifer, Ivan Kozaric, Vladimir Kristl, Dusan Makavejev, Ivan Martinac, Dalibor Martinis, Slavko Matkovic, Slobodan Era Milivojevic, OHO, Mihovil Pansini, Nesa Paripovic, Zivojin Pavlovic, Vladimir Petek, Ivan Picelj, Bogdanka Poznanovic, Vojislav Rakonjac, Vjenceslav Richter, Milan Samec, Aleksandar Srnec, Mladen Stilinovic, Laszlo Szalma, Balint Szombathy, Rasa Todosijevic, Goran Trbuljak, Sava Trifkovic, Josip Vanista, Ante Verzotti.

Vezani sadržaj