menu
news
JORRIT TORNQUIST | "Artist on Vacation 2022" by Valamar
15. July 2022
 
FRIEDER NAKE | "Artist on Vacation 2022" by Valamar
13. July 2022 - 15. July 2022
 
EXHIBITION OPENING | New Fundamental Tendenceis. 62. Annale
14 July 2022 at 21.00. Istrian Assembly Hall, Poreč, Croatia
12. July 2022

Referencing one of the most significant phenomena within post-war European art, the New Tendencies movement (Zagreb, 1961 – 1973), and a series of five exhibitions derived from the movement, the Institute for the Research of the Avant-Garde and Marinko Sudac, the project's author, look at the context of creation within artistic groups in the period after the Second World War - groups that operated within different artistic styles, from programmed art, cybernetics, computer, algorithmic, digital art and others. The exhibition also opens a dialogue on art today, the art created within the rapidly changing technological reality and new valuation systems. [...]

 
TRISTAN PRANYKO | "Artist on Vacation 2022" by Valamar
06. July 2022
 
essays
Želimir Koščević, Mali prilog razumijevanju nadrealizma [CROATIAN]
16. February 2021

Ako se zanemari globalna slika svijeta koja sve više i više poprima nadrealni oblik, čak tri velike izložbe posvećene nadrealizmu što su od početka ove godine otvorene u svijetu (Metropolitan muzej, New York, “Surrealism: desire unbound”; Muzej moderne umjetnosti Centar G. Pompidou, Paris, “La révolution Surréaliste”; Kunsthaus, Zürich, “Sade/Surreal!) nedvosmisleno pokazuju kako nadrealističko poglavlje suvremene umjetnosti prošlog stoljeća uopće nije završeno. Ono će zacijelo još dugo vremena biti u središtu pažnje stručnjaka, a i intelektualnog polusvijeta i građanskih konvertita koji drugu stranu vlastite svijesti pažljivo, kao mačak svoje govno, skrivaju od javnosti prakticirajući istodobno u mraku svoje razne socijalne, ekonomske, političke i seksualne perverzije.

 
Želimir Koščević, Jimmie Durham / Zapisano u kamenu [CROATIAN]
16. February 2021

Jimmie Durham pisac, pjesnik i umjetnik, rođen je 1940 u Washingtonu (Arkansas). Durham pripada onoj kontroverznoj grupaciji umjetnika–čarobnjaka druge polovine 20. st. koji su iz temelja izmjenili moderno poimanje umjetnosti, razumijevanje njene pozicije u najširem socio–kulturnom kontekstu i njeno kritičko vrednovanje. U početku, ta je grupacija umjetnika–čarobnjaka ignorirana, zatim — činjenično neizbježna — marginalizirana i getoizirana, da bi na kraju, sada i u današnje vrijeme, stekla zasluženo priznanje za zasluge u ispravljanju grešaka moderne povijesti, povijesti umjetnosti i pripadajuće joj teorije i kritike.

 
Želimir Koščević, Hrvatski ratni plakati [CROATIAN]
15. February 2021

Uzimajući u obzir dugu i bogatu tradiciju grafičkog dizajna, očekivali bi da su hrvatski dizajneri plakata sposobni nositi se sa situacijom rata koji je u tijeku. Ipak hrvatski umjetnici i dizajneri pokazali su se poptuno nespremnim.

U ovom trenutku nije jednostavno raspravljati o tako delikatnoj materiji kao što je grafički dizajn. Rat dotiče svakog, čak i sada, dok pišem ovaj članak za “Affiche”, moje su emocije prožete slikama rata, pričama izbjeglica i bijedom koju gledam oko sebe. S druge strane, sama činjenica da sam uopće sposoban pisati — štoviše o grafičkom dizajnu i ratnim plakatima u Hrvatskoj — i da mogu organizirati fotografiranje izabranih plakata te s fotografima razgovarati o njihovim fotografijama, daje mi puno pozitivne energije i optimizma. To je kontekst. Fotografije će ispričati ostalo.

 
Želimir Koščević, Oskar Schlemmer – bilješke uz stotu godišnjicu rođenja [CROATIAN]
11. February 2021

Da fenomen Bauhausa uopće nije zatvoreno poglavlje umjetnosti 20. stoljeća, te da se ideja i ostvarenja ove jedinstvene umjetničke škole ne mogu promatrati kao dovršena povijesna i umjetnička cjelina, svjedoči nesumnjiv suvremeni interes, kako za školu u cjelini tako i za one ljude koji su je stvorili. U toku petnaest godina svoga postojanja, od svog začetka u Weimaru 1919. godine, zenita u Dessau i njenog zatvaranja u Berlinu odmah po dolasku nacista na vlast, Bauhaus je bio u žiži evropskih avangardnih pokreta i tendencija, a eksodus bauhausovaca po svijetu nakon 1933. godine rezultirao je plodnom disperzijom bauhausovskih ideja po cijelom svijetu, koje još i dandanas svojim kreativnim i imaginativnim potencijalom zaokupljaju generacije umjetnika koji se te kobne 1933. godine još nisu ni rodili. 

 
documentation
Youth Forum, Subotica
1969 - 1976
 
Matko Meštrović - Piero Dorazio
correspondence
1963
 
"Studio G" - exhibitions organized by the Gorgona group
1961 - 1963